Allereerst een zeer geanimeerde overleg gehad, we hebben over een aantal onderwerpen uitgebreid gebrainstormd en in de eerstvolgende vergadering zullen er een aantal agendapunten naar voren komen. Onder andere de verenigings regel dat een teef, nadat ze 5 jaar is geworden geen eerste nest mag krijgen. Soms loopt het zo dat door omstandigheden dat wel gebeurt. De Raad van beheer heeft het Basisreglement Welzijn & Gezondheid en om stambomen voor je pups te krijgen moet je aan het volgende voldoen;
- Een teef mag niet worden gedekt vóór de dag waarop zij de leeftijd van 16 maanden heeft bereikt.
- Een teef, waaruit niet eerder pups zijn geboren, mag niet worden gedekt na de dag waarop zij de leeftijd van 72 maanden heeft bereikt.
- Een teef, waaruit eerder pups zijn geboren, mag niet meer worden gedekt na de dag waarop zij de leeftijd van 96 maanden heeft bereikt.
- Een teef mag niet meer worden gedekt na de dag waarop haar vijfde nest is geboren.
- Een teef mag niet worden gedekt als deze dekking tot gevolg heeft dat tussen de geboortes van twee opeenvolgende nesten van deze teef geen termijn van ten minste 12 maanden zit.
Dus je kan uit de vereniging stappen en dan wel gewoon een eerste nest doen met je 5,5 jaar oude teef, want van de Raad van Beheer mag het wel. Dat is een aantal keren gebeurt, en de teven hebben dat goed overleeft en gezonde pups ter wereld gebracht zonder problemen. Zelf ben ik van mening dat de welzijnsregels van de Raad goed zijn, en dat je het niet moeilijker moet maken dan het is. De weimaraner is een gezond ras dat echt wel tegen een stootje kan. Bovendien vind ik dat het de verantwoording is van de eigenaar van de teef, of ze gezond genoeg is om überhaupt een nest te krijgen. Je gaat daar als eigenaar gewoon goed mee om want de risico’s zijn te groot om dat niet grondig van te voren met je dierenarts te bespreken. En als die geen ervaring heeft met dracht en viriliteit-begeleiding dan ga je voor een second opinion naar een specialistisch dierenziekenhuis. Nu zal het bestuur een voorstel gaan doen om in elk geval dit onderdeel gelijk te trekken met dat van de welzijnsregels van de Raad, mits de eigenaar van de teef in kwestie (dus als ze ouder is dan 5 jaar en nog niet drachtig geweest) een gedegen onderzoek met attest kan overleggen van een gespecialiseerd arts.
Dit onderwerp was een van de vele andere onderwerpen die aan bod kwamen, maar ik geloof dat hier iets concreets uit voort zal komen wat het ras ten goede zal komen. Natuurlijk was het verder heel fijn om met elkaar van gedachte te wisselen. Ook ben ik bijna van verbazing van mijn stoel gevallen van wat één van de aanwezige fokkers als pup prijs heeft gevraagd, en gekregen! Dat is natuurlijk aan elke fokker zelf om zijn pup prijs te bepalen. In Belgie schijnen de prijzen ook zo hoog te zijn, maar bij deze, ik ben niet in de gelegenheid om mijn pups langer dan 8 weken te houden. Als een pup naar het buitenland gaat (binnen Europa) dan moet hij tegen rabiës geënt zijn. Dit is pas mogelijk op een leeftijd van 12 weken, en die enting moet dan nog eens inwerken, dus dan ben je drie weken verder. Er zijn natuurlijk manieren om dit te omzeilen, maar in principe overtreed je de wet. Het risico dat je pup in quarantaine komt is aanwezig! Ik overtreed voor niemand de wet.
Onderstaand nog wat foto’s van Dikkie Dik, deze zondag gemaakt.