Beweging & socialisatie.
Beweging en rust bedoel ik! Een weimaraner is een actieve hond, maar vergis je niet. Beweging is belangrijk maar rust net zo zeer! Dat geld niet alleen voor pups maar ook voor volwassen honden. Voor pups is de regel; 5 á 10 minuten wandelen, per maand dat de pup oud is. Natuurlijk kan je de ene dag wat langer dan de andere dag gaan. Maar neem een tas mee en snoepjes, zodat je de pup een tijdje in de tas zoet kan houden. Als een volwassen hond die twee uur gewandeld heeft niet moe is, wil dat niet zeggen dat hij dus te weinig beweging heeft gehad. Als je dan de volgende dag dus drie uur gaat lopen ben je conditie aan het opbouwen. Dat is geen uitdaging tussen de oren. Door vermoeidheid blijft hij hyperactief en prikkelbaar of zal dat worden als er niet tussen door rust wordt ingebouwd!
Dus een pup heeft beweging nodig maar ook slaap! Puppen moeten en willen de wereld verkennen. Maar alles wat ze meemaken moet ook verwerkt worden! Ga een half uurtje met ze naar de kinderboerderij, neem hem mee op de arm naar school of naar het tuincentrum, niet allemaal op een dag! Geef hem de volgende dag, of twee, de rust en regelmaat van Thuis. Van een eigen plek, de bench, waar ze volledig beschermd en in rust tot zichzelf kunnen komen en de indrukken kunnen verwerken. Die bench is hun eigen plek, een pup slapend in zijn bench moet je zijn rust gunnen. Een pup die de tijd krijgt om goed uit te rusten en te slapen zal uitgroeien tot een stabiele hond. Uiteraard moet de bench op een positieve manier aangeleerd worden. Geef een belonings snoepje voor het ‘op de plaats’ gaan en bijvoorbeeld in de bench eten geven, en een kauw staafje of speeltje in de bench. Nooit ‘voor straf’ in de bench stoppen. Als de pup oververmoeid is, te veel indrukken te verwerken heeft gekregen, waarna er geen rust periode volgt, wordt hij hyperactief en zal ook op latere leeftijd prikkel gevoeliger zijn. Daarom is begeleiding hierin heel belangrijk; na de wandeling, slapen in de bench, na het voeren, rust! Een uitgeruste pup is toegankelijker, leert makkelijker en is stabieler. Zelfs een volwassen hond heeft 16 a 18 uur slaap nodig per dag! Krijgt een pup geen bench rust en daardoor te weinig slaap dan raken ze overprikkeld, gefrustreerd en hyperactief, waardoor je in een neerwaartse spiraal terecht komt.
Naast de fiets lopen en met ballen spelen is het eerste jaar ten zeerste af te raden! Pas als een hond uitgegroeid is op een leeftijd van ongeveer 14 maanden kan je hem naast de fiets mee laten lopen en dat langzaam opvoeren. Met ballen spelen raad ik helemaal af, zeker voor een pup maar ook voor een volwassen hond! Het is enorm belastend. Het kraakbeen van een pup is nog niet uitgehard en kan zeer grote schade ondervinden. Het remmen voor de bal om hem op te pakken, de scherpe draai, is een zeer grote belasting voor de nog zacht botten en pezen. Bovendien, een hond met een bal kijkt niet open en eerlijk de wereld in maar wordt belast met de verantwoording ervan. Hij kijkt rond zo van; ”ze zullen hem toch niet afpakken, die andere honden” Dat wantrouwen dat wil je niet. Een hond moet vertrouwen hebben, in zichzelf en in de baas. Dus creëer geen situaties waarin andere honden die bal, of wat voor speeltje dan ook, af proberen te pakken.
Dan iets over het socialiseren. Ja, natuurlijk moet een pup in nieuwe situaties gebracht worden, maar om nou met de trein naar Schiphol te gaan en dan daar een uurtje te gaan winkelen, terwijl je dat nooit van zijn lang zal ze leven nóg eens met hem gaat doen, is overdreven. Zelf denk ik dat je dingen moet gaan doen, die je later ook met je hond wilt gaan doen… ga eens kijken bij een jachthonden training, laat de pup even ruiken aan het wild, kennis maken met een paar rustige andere honden en kijk samen naar hoe een paar apportjes worden binnen gebracht. Of ga je kind eens van school ophalen. Maar overdrijf het niet! Neem eventueel een tas mee, waar de pup in kan, met wat belonings snoepjes, zodat hij zich erin thuis voelt! Doe dat een of twee keer per week. Niet te lang en geef de pup tijd om te herstellen. Ik kende een pup, die eigenlijk nooit van het erf af kwam, alleen mee ging voor de jachtopleiding en de trainingen op het veld. Ik heb zelden zo een zelfverzekerde en stabiele hond gezien als die pup. Op de Jongehondendag van de WSH was het één groot feest om hem heen, honderd baasjes en hun pups en deze zat gewoon naast zijn baas en keek het eens rustig aan. Natuurlijk geld dit niet voor elke hond maar vertrouwen in de baas is zowiezo altijd het belangrijkst. “De baas beschermt me wel”
Zelf denk ik dat vertrouwen een hele belangrijke schakel is in de baas-hond verhouding. Laat je pup het niet alleen uitzoeken, ga SAMEN op pad. Als je ziet dat het moeilijk voor hem is, geef steun! Doe samen met de pup een stap achteruit, of vooruit en bekijk het rustig. Lukt het niet? Volgende keer beter! Maar wel gaan, die volgende keer! Dan is de pup weer wat ouder. Laat een pup ook niet spelen met grotere, onbehouwen honden, al zijn die nog zo vriendelijk. Het humeur kan zo omslaan, dan krijgt de pup een grauw of erger. Lompe honden zijn bovendien een gevaar, al is het zo niet bedoelt, maar tijdens het spelen is een groeischijf zo beschadigd bij een jonge pup.
Kortom, alles met mate, gebruik je gezonde verstand en heb je twijfels, vraag het mij!