Fluiten als de pups voer krijgen, waarom?
Als de pups een week of twee, drie oud zijn begin ik met bijvoeren, rijstepap aangelengd met geitenmelk en water, daarna geweekte puppybrokjes. De eerste paar keer gewoon elk pupje apart, later zet ik de voerbak in de kist en blaas twee keer op mijn ‘kom-fluit’ als de pups beginnen te eten. En dat doe ik tot ze bij me weg gaan, elke keer weer, en uiteindelijk dus 3 a 4 keer op een dag. In het begin reageren ze nog niet op de fluit, dat komt na een paar dagen. Zelfs als ze in diepe slaap zijn en ik fluit dan worden ze allemaal klaarwakker en zoeken ze naar de voerbak! Hiermee schrijf je op de ‘harde schijf’ dat ze moeten komen als ze dat fluitje horen, er valt wat lekkers te halen! Ik doe dat niet voor niets. Alle puppen eigenaren krijgen een fluitje mee; Acmé 112 en een half. Het is gewoon super belangrijk om deze imprinting voort te zetten! Doe dat! Je zal er de vruchten van plukken, echt, het is zeer de moeite waard!
Hang de fluit bij de riem en maak er een gewoonte van om hem mee te nemen tijdens de boswandeling! Je gebruikt hem in het begin als je de pup eten geeft én als je met de pup in het bos loopt en je ziet dat hij toch al naar je toe komt hollen! Houd dan een lekker snoepje klaar zodat je dit gedrag direct kunt belonen! Fluit of roep NIET als de pup met andere dingen bezig is, als de pup met andere honden aan het spelen is of als de pup achter andermans benen aan loopt; dan dus NIET.
Dan kan je er beter even naartoe lopen en de pup optillen of aanlijnen. Omdat je hem niet geroepen hebt heeft de pup ook niets verkeerds gedaan. Het moet fijn zijn bij de baas! Als je pup geen aandacht voor je heeft; (nog) niet fluiten! Fluit je dan wel; dikke kans dat de pup niet komt. Je hebt dan de neiging om nog eens te fluiten… en nog eens. Wat leer je je pup? Tot drie tellen! Hij hoeft pas te komen als er drie keer gefloten is! Dat is ‘vervuiling’ van je kom-voor-fluit-commando.
Mocht het zo zijn dat je pup heerlijk aan het spelen is maar jij hebt thuis koekjes in de oven zitten: loop rustig naar hem toe, pak hem op en beloon hem omdat hij lief gespeeld heeft!
Na een maand op deze manier trainen ga je af en toe eens fluiten als hij van je wegloopt.
Je maakt het gewoon telkens moeilijker. En uitbundig blijven belonen als hij bij je komt.
Merk je dat het nog te moeilijk is; niet nog een keer fluiten maar gewoon naar hem toe lopen en aan de riem doen. Dan dus weer een stapje terug. Je schrijft met deze basis training een heel belangrijk gegeven op zijn harde schijf! “De baas roept ook wel eens gewoon, maar als ik de fluit hoor MOET ik komen!” Eigen gefokte weimpies kan ik zelfs bij me fluiten als ze in volle vaart achter konijnen, katten en zelfs reeën aan gaan. Kan er niet genoeg op hameren bij de nieuwe eigenaars, het is soms voor de hond van levens belang dat hij acuut naar je toe komt! Ik doe niet voor niets mijn stinkende best om deze imprenting voor elkaar te krijgen! Als je de fluit trainingen zelf niet ook volhoud, dan verwaterd het.
Dummy’s, wat zijn dat?
Als eerste, en vooral; het is geen speelgoed! Dummy’s zijn er in soorten en maten en kleuren. Ik train al 16 jaar jachthonden en heb een aardige verzameling bij elkaar gespaard. Een dummy is een nabootsing van een stuk wild. Een jachthond en dan met name een retriever, heeft tot taak om het geschoten wild naar de jager te brengen, als het bijvoorbeeld aan de overkant van een vaart ligt, of ergens gevallen is waar het niet te vinden is. Een jager wil graag dat het wild snel binnen komt om het snel uit zijn lijden te verlossen. Hij schiet niet om het schieten maar om later een lekkere maaltijd klaar te kunnen maken.
Een jachthond kan niet uit zichzelf zomaar zonder gedegen opleiding weten wat hij moet doen. Dat moet hem geleerd worden en dat doen we met behulp van dummy’s. Dat kan dus van alles zijn, een theedoek met een paar knopen erin tot en met verfrollen, van die vacht rollers. Als je de pup er maar niet mee laat spelen en kauwen erop is al helemaal uit den boze. Dus de dummy, of wat je ook maar gebruikt om de pup het apporteren aan te leren, gooi je weg en je maakt het voor de pup interessant maar na de training wordt het opgeborgen.
Wat je ook bij voorkeur eigenlijk liever niet gebruikt zijn speeltjes met een piepje. Dat vraagt er namelijk om, om lekker hard te bijten want dan piept het zo leuk! Een jager is niet blij als het wild al voorgekauwd binnen komt! Soms gebeurt het dat een pup weggegooide speeltjes en dummy’s helemaal niet interessant vindt. Dat de baas het weggooit is al een duidelijk signaal voor de pup dat het nix is… Met Maxim was dat zo en die heb ik het apporteren met koud wild aangeleerd. Dat vond ze wel heel leuk! Aangezien ze al heel goed het kom-voor fluitje kende kwam dat wild netjes en snel binnen! Daardoor kreeg ze het halen ingeprogrammeerd en toen waren dummy’s geen probleem meer voor haar. Zo kan het ook!