Er zijn twee instanties waar je mee te maken krijgt als je een nestje wilt gaan fokken. De belangrijkste, de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland, verzorgd de stambomen voor de pups. Maar dat niet alleen, ze houden ook de stamboeken bij van alle rassen en verzorgen de toekenning van kennelnamen. Als je een nest hebt komen ze de pups chippen, nemen DNA monsters af om de afstamming te controleren en ze verzorgen de stamboompapieren zoals; de stambomen zelf, de eigendomsbewijzen en de DNA profielen. Het toekennen van show-titels en het verzorgen van opleidingen en examens behoort ook tot hun taak. De Raad is een instantie waar alleen verenigingen lid van kunnen zijn; zoals de rasverenigingen, de kynologen clubs en bijvoorbeeld ook de Nederlandse Jagers Vereniging en de Nederlandse Reddingshonden Bond.
Stap 1. Fokken met kennelnaam?
Bedenk ruim van te voren of je de pups een kennelnaam mee wilt geven. Als je geen kennelnaam aanvraagt, dan mag er op de stamboom papieren van elke pup maar één enkele naam komen te staan. Dat staat erg kaal, maar een kennelnaam is ook weer zo een investering als je maar een keer een nestje wilt gaan fokken. Alle informatie over het aanvragen van een kennelnaam kun je terug zoeken op de site van De Raad; https://www.houdenvanhonden.nl/
Stap 2. Laat officiële röntgenfoto’s maken van de heupen van de teef.
De Raad van Beheer schrijft voor dat er bepaalde gezondheids- testen moeten gedaan zijn. Dat is voor ieder ras verschillend. Op de site van De Raad van Beheer is deze informatie te vinden. In het geval van de weimaraner is dat het onderzoek van heupdysplasie (HD). Hiervoor dienen officiële röntgenfoto’s van de heupen gemaakt te worden. Dit mag vanaf de leeftijd van 12 maanden. De dierenarts die de röntgenfoto’s maakt, stuurt ze op naar De Raad van Beheer op Kynologisch Gebied ter beoordeling.
Stap 3. Dekaangifte.
Als de teef gedekt is geef je dat binnen drie weken aan op de site van de Raad van Beheer! Maak een account aan en verstuur het dekbericht! Om een stamboom voor pups te verkrijgen moeten aan de volgende voorwaarden van De Raad van Beheer op Kynologisch Gebied worden voldaan. Een teef mag gedekt worden wanneer ze de leeftijd van 2 jaar heeft bereikt. Ze mag niet meer voor de eerste keer gedekt worden na 6 jaar, ze mag niet meer dan 5 nesten krijgen in haar leven en nadat ze de leeftijd van 9 jaar heeft bereikt mag ze geen pups meer krijgen. Ze mag geen nest krijgen van haar vader, zoon of broer. Ook dit is na te lezen op de site; https://www.houdenvanhonden.nl/
Bovenstaande zal leiden tot een volwaardig gecertificeerd nest puppen met stamboom papieren, zodat ze een bijdrage zullen leveren aan de Nederlandse weimaraner populatie!
De andere belangrijke instantie voor een beginnend fokker is de rasvereniging; de vereniging Weimarse Staande Hond, afgekort de WSH; http://www.weimaraners.nl/ Je HOEFT dus niet perse lid te zijn van een rasvereniging, maar de rasvereniging kan hulp bieden wanneer je met vragen zit over het fokken van een nest en je met raad en daad terzijde staan. Er is bijvoorbeeld een dekreuenlijst beschikbaar en het ‘coefficient of inbreeding’ oftewel de COI van het aanstaande nest kan berekend worden. Wanneer je lid bent van de rasvereniging, dien je je als fokker te houden aan het Verenigings Fokreglement.(VFR). Op de algemene ledenvergaderingen in het voor en in het najaar kunnen voorstellen gedaan worden en over regels gestemd worden, dus de leden zelf zijn verantwoordelijk voor wat er in het Verenigings Fok Reglement staat. Zorg dat je het VFR goed doorleest. Let er op dat de data van de verkregen gezondheids en show resultaten kloppen zodat je niet, bijvoorbeeld, met een net te jonge hond een showuitslag hebt gehaald. Er is de mogelijkheid om dispensatie aan te vragen, maar het is beter ervoor te zorgen dat je hond aan de volgende regels van de WSH voldoet.
- De heupen moeten geröntgend en HD-A of HD-B beoordeeld zijn door De Raad van Beheer op een leeftijd van tenminste 1 jaar.
- De hond moet exterieur gekeurd zijn op een Raad van Beheer of FCI-show en ten minste de kwalificatie Zeer Goed behaald hebben. Alleen de kwalificaties die behaald zijn op of na de leeftijd van ten minste 15 maanden worden geaccepteerd.
- Omdat men duidelijkheid wil hebben over de trainbaarheid en het karakter van de hond, moet hij een diploma gehaald hebben, liefst natuurlijk in de jacht, maar het mag ook op het gebied van gehoorzaamheid en zelfs de gedrags-test van de WSH is al voldoende.
- Het fokdier moet ECVO gekeurt zijn. Dat is een test die verschillende oogaandoeningen detecteerd en die elk jaar herhaalt moet worden.
- Verder zijn daar de welzijnsregels. Het VFR stelt onder andere dat een reu minstens 2 jaar oud moet zijn op het moment van een eerste dekking en dat een korthaar reu niet meer dan 4 nesten mag produceren in zijn leven, ongeacht de grootte van die nesten. Voor een langhaar reu is dat niet meer dan 3 nesten. Een teef moet ten minste 24 maanden (2 jaar) zijn op het moment van de dekking. De teef mag niet ouder zijn dan 60 maanden (5 jaar) als ze voor het eerst gedekt wordt. Ze mag 3 nesten hebben in haar leven. Nogmaals; lees het VFR van de rasvereniging erop na!
Geef ruim van tevoren bij het fokinformatiecentrum van de WSH aan dat je een nestje wilt fokken en met welke dieren je dat wilt doen. Wanneer de voorgenomen dekking door het fokinformatiecentrum goedgekeurd is, dient er uiterlijk op de 5de dag van de loopsheid een voorlopig dekbericht ingediend te worden. Uiteraard mag dat ook al eerder.
Na de dekking stuur je een definitief dekbericht naar het fokinformatiecentrum van de WSH zodat de nest aankondiging op hun website kan worden geplaatst. En dan is het afwachten.
Over het verdere verloop van de dracht en over de bevalling zijn genoeg goede boeken en ook uitgebreide artikelen te vinden op internet. Maar één boek wil ik ten zeerste aanraden. “Fokken van rashonden, omgaan met inteelt en verwantschap”. Dit boek is uitgegeven door de Raad van Beheer en Wageningen University & Research Centre, met subsidie van het ministerie van Economische Zaken. Je kunt dit boek online bekijken en gratis downloaden, maar er is ook een gedrukte versie te koop. Het boek beschrijft de kennis van dít moment over de fokkerij van dieren en in het bijzonder die over het fokken met rashonden binnen een gesloten populatie.
Voor weimaraner fokkers is ook van onschatbare waarde de site; www.weimaranerpedigrees.com Hierop staan de stambomen van 331261 weimaraners wereldwijd! Je kan er de inteelt coëfficiënt berekenen van een aanstaand nest, of gewoon de stamboom bekijken van een leuke reu. Ook kan je een berekening maken waardoor zichtbaar wordt welke voorouders hoeveel invloed zullen hebben op een voorgenomen nest.
Hopelijk voor de weimaraner populatie zijn er eigenaars die te porren zijn om eens een nestje te doen, het is een fantastische ervaring en ik wil met alle liefde met raad en daad helpen! Ik wens een ieder veel succes met de fok plannen en de uitvoering daarvan!